2011 m. liepos 15 d., penktadienis

Voveraitės


  Tikriausiai tai patys teisingiausi grybai. Nei jie kirmyja, nei juos su kitais nuodingais grybais gali sumaišyti. Tad, jei neišeina patiems jų prisigrybauti, tai bent turguje nusipirkę nė vieno neišmesite. Be to, jie labai greitai paruošiami. Tad, dabar vien tik apie voveraites augančias miške, bet nešokinėjančias po medžius.
  Norint labai gerai ir greitai nuvalyti voveraites reikėtų jas merkti į padruskintą šaltą vandenį. Gera sauja druskos nepilnam kibirui vandens. Čia tokie dideli kiekiai būna draugų sodyboje Dzūkijoje. Kaune su grybais sunkiau, tad ir kiekiai būna ženkliai mažesni. Šaukštas druskos į kažkokį "blūdą". Tik žinoma koteliai turi būti jau švarūs (taip, kaip būna teisingai nupjauti, o ne išrauti).
  Labai keista, bet sūdytame vandenyje labai gerai nuo grybų atsiskiria visokie šapaliukai . Tad, ilgai grybų vandenyje nelaikome, užmerkiame ir traukiame po truputį iš vandens. Taip kartojame kokius du kartus su švariu pasūdytu vandeniu, arba kol grybai taps švarūs.
  Nuplautiems grybams leidžime nuvarvėti kažkokiame inde, o kol jie varva didesnius jau pjaustome į mažesnes dalis. Taip, kad visi būti maždaug vienodo dydžio. Žinoma, į mažyles voveraites nesilygiuojame.
  Dabar yra du voveraičių paruošimo būdai. Kaimiškasis su svogūnais ir lašinukais arba rūkyta šonine (geriau šalto rūkymo su tikru dūmo kvapu). Arba miesčioniškasis- svogūnai ir lydytas sviestas. Jūsų teisė rinktis, kaip gaminti.
 Gaminimo esmė ta pati. Lašinukus supjaustome kubeliais ir pakepiname gilioje keptuvėje. Tada sudedame susmulkintą svogūną ir kepiname toliau. Miesčionišku atveju- ant lydyto svieto kepiname svogūną. Kai svogūnas tampa permatomas arba apkepęs (čia jau kaip jums patinka) suberkite voveraites. Ir uždengę troškinkite kol išgaruos beveik visos nuo grybų atsiradę sultys. Kartas nuo karto, jei grybų daugiau, juos pamaišykite. Kol grybai kepa susipjaustykite krapus. Ir kai jau skysčio keptuvėje lieka nedaug įdėkite kelis šaukštus grietinės, įberkite druskos ir pipirų, suberkite krapus. Leiskite grietinei užvirti ir nukelkite keptuvę nuo kaitros.
 Pats paprasčiausias voveraičių pateikimas su virtomis bulvėmis pagardintomis krapais. Tada voveraitės skaniausios paruoštos kaimišku būdu.


 O kitais atvejais voveraitės yra puikus priedas prie steiko, kiaulienos ar vištienos kepsnio.



 Prie baltos (sterkas, menkė) ar raudonos (lašiša, upėtakis) keptos ar troškintos žuvies.

Taip pat prie makaronų ir net omleto. Kepant omletą reikėtų į voveraites nedėti grietinės. Tik paprastai jas su svogūnais pakepti ir užpilti kiaušinių plakiniu.

Sudėtingumas: paprasta
Šį kartą noriu padėkoti Vidai už nuostabius pietus su steikais ir ką tik surinktomis voveraitėmis (na prie jų rinkimo ir aš truputį prisidėjau).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą