2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

Persikų arba nekterinų džemas



   Parašiau pavadinimą ir suabejojau ar teisingai įvardinau tai, apie ką noriu parašyti. Na, iki tikro džemo konsistencijos truputį trūktų tirštumo, juk džemas kaip ir tirštokas produktas. Bet uogiene tai nepavadinsi, nes persikai, abrikosai ar nekterinai yra vaisiai. Tai negali juk rašyti, kad tai uogienė iš vaisių. Bet jūs jau tikriausiai supratote apie ką čia aš. Ačiū :-)
   Truputį dar apie pačius vaisius. Tikrai nedaug vaisių ir daržovių perku prekybos centruose. Man daug mieliau prasieiti pro turgaus prekystalius ir išsirinkti, tai kas man patinka. Bet persikus, nekterinus konservavimui perku prekybos centruose ir būtent visada per akcijas. Kartais vaisiai būna dar nepilnai sunokę, tad tenka juos vieną, kitą dieną palaikyti kambaryje ir tik tada kai suminkštėja- juos konservuoti.
   Šį džemą- "uogienę" galima virti iš persikų, nekterinų ar abrikosų. Galima daryti mišinį, pvz. šiemet maišiau per pus persikus ir nekterinus. Pernai viriau iš nekterinų, nes pasirodė, kad jie gal kvapnesni už persikus. Užpernai tik iš persikų. Bet didelio skirtumo iš ko virti nėra. Skanu visaip.  Tad, ką iš šių vaisių turite tą ir dėkite.

Jums reikės:
4 kg. persikų arba nekterinų (jau supjaustytų nedidelias gabalėliais ir be kauliukų),
1 kg. cukraus,
1 kg. uogienių cukraus,
1 citrnos sulčių,
Trupučio cinamono ar jo lazdelės ir trupučio vanilinio cukraus ar pačios vanilės ankšties.

  Kaip jau supratote, tai nuplovus vaisius reikia juos supjaustyti nedideliais apie 2- cm. gabaliukais. Tai daroma labai greitai. Pirmiausia perpjauname vaisių per pusę per randelį esantį vaisiuje. Ir abi skilteles pasukame į skirtingas puses. Taip lengvai atskirsime dvi dalis. Tą dalį kur liko kaulas dar kartą pjauname ir vėl sukame atpjautas dalis. Dabar labai patogiai išimame kaulą. Atpjautas dalis supjaustome nedidelias gabalėlias. Persikų odelę jei tik ji lengvai lupasi galite nulupti. Jei ne- odelę palikite.
  Supjaustytus vaisius supilame į storadugnį puodą ir užpilame cukrumi. Sumetame vanilės ir cinamono lazdeles. Jei jų neturite maltus priekonius suberkite jau baigiant virti.Verdame apie 25-30 min. vis nugraibydami susidariusias putas. Baigiant virti išpaudžiame citrinos sultis ir gerai jas išmaišome.
   Jei neturite storadugnio puodo, prieš verdant ant dugno įpilkite šiek tiek vandens. Arba užpylę vaisius cukrumi palaukite pusdienį kol išsiskirs sultys.
  Dar lengvai verdantį džemą supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite dangteliais.
  Šis džemas nėra labai tirštas, bet kaip tik jis tokia konsistencija puikiai tinka prie varškės apkepo ar paprastai prie varškės pusryčiams. Jei norite, kad masė būtų tepama ant batono baigiant virti viską sutrinkite blenderiu.
Išeiga: 12 indelių x 0.5 l.



Sudėtingumas: paprasta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą