2015 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Pascha (Paska)



  Visus savo tinklaraščio skaitytojus sveikinu su Šv. Velykomis. Daug saulėtų ir pilnių džiugesio dienų jums. Daug spalvingų ir stiprių ne tik Vekykinių margučių, bet ir gyvenimo paridentų teigiamų įspūdžių, emocijų. Tegul kiekviena diena jums būna mažytė šventė prasidedanti ryte, kad ir nedideliu kvapniu kavos ar arbatos puodeliu. Svarbu nuotaika ir teigiamos emocijos, tad- kad jos jūsų niekada neapleistų.


 Jums skiriu Velykinį desertą Paską. Labai senai jau norėjau jį paruošti Velykoms, bet vis kažkaip užsiciklinusi buvau kepti Napoleoną. Šiemet dėl tam tikrų priežasčių teko jo atsisakyti, tad atėjo eilė ilgai lauktai Paskai. 
Buvau nustebinta dviejų dalykų. Greito, labai lengvo paruošimo ir skonio. Skonio iš vaikystės! Pasirodo vaikystėje aš jį esu valgiusi. Labai jį mėgau, bet kadangi buvau maža, niekaip nesuprasdavau, kodėl jo nėra kada panori. Mano mama jį iš kažkur pirkdavo. Bet kadangi Velykos būdavo tik kartą metuose, tai ir pirkdavo tik prieš jas. Vėliau Paska kažkur dingo. Ilgam... Labai jos skonio pasilgdavau. Ir kiek esu valgiusi "varškės tortukų", nė vienas nebuvo tas...

6 - 8 asmenims reikės,

500 gr. varškės,
50 gr. razinų (galite naudoti kitus džiovintus vaisius),
100 gr. sviesto,
125 gr. cukraus,
3 kiaušinių trynių, (kiaušinių baltymus galite panaudoti tortui "Pavlova")
200 ml. grietinėlės (kai kuriuose receptuose minima grietinė, bet aš gaminau su grietinėle),
50 gr. smulkintų ir pakepintų migdolų ar lazdynų riešutų (jie turi būti be odelės),
1 citrinos žievelės,
vanilės.

Razinas užpylus verdančiu vandeniu pabrinkinkite (arba galima užpilti romu ir kiek ilgėliau palaikyti).
Sviestą išsukite su cukrumi, po to sudėkite kiaušinių trynius ir gerai vėl išsukite. Po to suberkite varškę  ir išsukite iki purios vientisos masės, kad nebūtų jaučiami varškės gumulėliai. Supilkite grietinėlę ir kitus birius produktus. Viską gerai išmaišykite.
Naują 13- 14 cm. skersmens vazoną! (skirtą augalams sodinti) išklokite dviguba ar triguba marle.Supilkite masę ir užlanksčius kraštus paslėkite. Vazoną įstatykite į dubenį, kad būtų kur nubėgti atsiradusiam skysčiui. Paslėgę laikyti vėsiai. Po paros išverskite Paską į serviravimo indą.
 Paprastai Paska puošiama džiovintais vaisiais. Ypač vertinamas tas atspaudas atsiradęs nuo marlės. Tad, ji dažniausiai taip ir pateikiama- naturaliai.  Aš manau, kad prie jos gražiai atrodytų ir keli  duplainiai. Tuo labiau, kad jie tiktų ir savo skoniu.


Sudėtingumas: paprasta
Receptas: iš knygos "Sūriai" 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą